Home » Historia

Historia

historia1Genom Tiderna har kineserna ansett trädpionerna vara maskotar och symboler för lycka, fred och förmögenhet. Folksagorna och dikterna som beskriver trädpionen är kända bland allmänheten och de har spritt sig hela Kina. Olika slag av konstverk och hantverk har fått sina motiv från den majestetiska trädpionen. Kineserna kallar trädpionen Mudan. Denna förtjusande vackra och himmelskt doftande buske kallas i Kina allmänt blommornas konung.

 

Trädpionodlingen har långa traditioner i Kina. Enligt undersökningar och historiska skrifter kan man säga att trädpioner odlades redan 2000 år före Kristus. Pionens rot användes som läkemedel redan under kejsarna Huang och Yan maktider för 5000 år sedan. Fortfarande känner man till det berömda traditionella läkemedlet Danpi som tillverkas av trädpionroten. Det används till exempel för att bota feber, dålig blodcirkulation, högt blodtryck och så vidare.

 

Under Sui dynastin (581-618) blev trädpion en känd och värdefull prydnadsväxt. Människorna hade tämjt och förädlat den vilda trädpion, som användandes som folkmedicin, till trädgårdarnas blickfånge. Som resultat av böndernas odlingar började trädpionerna uppenbara sig i kungliga och aristokratiska trädgårdar, vilket skapade grunden för prydnadsodlingarna.
Under Tang dynastin (618-907) blev odlingen av trädpion mycket populär. Tusentals trädpioner planterades i kungliga och aristokratiska trädgårdar. “Trädpionen, den himmelska skönheten, aldrig lämnar att skapa allmänt kaos då den börjar sin blomning i den kejserliga stade”, skrev poeten Liu Yuxi under Tang dynastin om människornas passion för sina trädpionerna.
Under Song dynastin (960-1279) hade trädpionodlingen spritt sig från kejserliga trädgårdar också till allmänhetens trädgårdar. Från denna tid härstammar till exempel sorterna Yao Huang och Wei Zi, vilka också kallas blommornas konung och drottning. Också Er Qiao är en av de äldsta och mest respekterade sorterna. Dess rosa och purpurröda blommor har fått sitt namn efter familjen Qiao´s två vackra systrar vilka levde under kejsaren Wu´s makttid.

 

pensas_taulu1

 

 

Mäktiga härskares riken har uppstått och fallit men endast de vackra trädpionerna har bevarats under de osäkra århundraden. Ibland har man nästan glömt växten men sedan har den igen respekterats och beundrats. För tillfället upplever trädpionodlingen en period av hetsig uppsving. I allmänna trädgårdar runtom i Kina har man reserverat speciella områden för trädpionerna, vilka på våren täcks av de otaliga blommorna och luften fylls av den den underbara doften.
På huvudodlingsorterna ordnas festivaler under blomningen och trädgårdarna fylls av miljontals beundrade från när och fjärran. Enbart i Staden Luoyang finns det över 2 miljoner trädpionbuskar och ungefär 500 sorter på ett område som är 90 ha stort. I redan många generationer har trädpionen varit den mest älskade och respekterade blomman bland alla samhällsklasser i Kina. Tackvare outtröttligt och oeftergivligt forsknings- och förädlingsarbete skapas varje år tiotals nya trädpionsorter, för tillfället finns det över 800 sorter.

 

De överlägsna rotäkta trädpionernas världserövring är i full gång. Nu har också du en möjlighet att njuta den himmelska vackra kinesiska skönhetens sällskap.