Home » Räystäspääskyhotelli

Räystäspääskyhotelli

Majatalon räystäsmitat 3x3m ja räystäskorkeus päälle 5m. Pesäpaikkoja nyt 48 kpl, joista puubetoni tekopesiä 36 kpl ja tee se itse pääskyille 12 pesäkehikkoa. Invaasion yllättäessä on majatalon pesämäärää mahdollista nostaa ahdettuna jopa 100 pesään. Nyt ensimmäisenä kesänä 2018 räystäspääskyt pesivät kuudessa puubetonitekopesässä. Hotelli on rakennettu täysin kierrätysmateriaaleista. Saksanmaalla vastaavanlaisen hotelli maksaa ilman pystytyskustannuksia 6000 – 10 000 euroa. Hotellin sijainti Karuna (Sauvo). Lähimmät pesät ovat sijainneet aiemmin noin 2 km päässä.

Reviiriään vaalivat haarapääskyt ovat ajaneet kesämökin räystäitä tutkailevat räystäspääskyt pois ja ovat itse rakentaneet pesiä vuosittain 4 – 6 kpl. Tervapääskyt puolestaan pesivät 5 – 7 metrin korkeudessa puihin nostettuihin kottaraisen pönttöihin. Tänä vuonna kuudessa pöntössä oli tervapääskyllä poikueet.

Räystäspääskyhotelli oli valmiina vastaanottamaan kesävieraat jo huhtikuun lopussa 27.4. ja ensimmäiset räystäspääskyt ilmaantuivat muuttomatkaltaan 3.5. Huolimatta toukokuun lämpöaallosta räystäspääskyt aloittivat pesintätouhunsa muurauksineen vasta kesäkuun alkupuolella. Oliko syynä sitten uusi erilainen pesäpaikka vai katsovatko linnut pesinnän aloituksen kalenterista?

Joka tapauksessa pääskyhotellin ensimmäinen vuosi on ollut menestys. Kesän aikana useat kymmenet räystäspääskyt ovat tutustuneet Räystäspääskyhotellin tarjoamiin palveluihin ja voi todeta ihastusta olleen ilmassa. Jännityksellä odotetaan leimuaako rakkaus vielä ensi keväänä ja voinko raportoida todellisista romansseista hotellin räystäiden varjossa puubetonipesien suojassa.

Pääskyjen määrä on vähentynyt huolestuttavasti koko Euroopan alueella mukaan lukien Suomi. Niinpä kaikki toimet pesintäolosuhteiden parantamiseksi ovat tarpeellisia.

Facebook: Räystäspääskyhotelli

PÄIVITYS 2019: puubetonipesien määrä on nyt 50 kpl. Räystäspääskyt saapuivat tänä keväänä vappuna ja toukokuun puolessa välissä alkoi pesien suuaukkojen kohennus muuraamalla. Räppärit hautoivat ensimmäisiä munia jo 27.5. Nyt kesäkuun 2 päivänä ainakin 20 puubetonipesää on asuttuna.


 


2020 Räystäspääskyhotelli, Karhiniemen silta, Huittinen:

 

 

Karhiniemen sillan alta jouduttiin poistamaan poikkeusluvalla räystäspääskyn pesiä sillan remontin takia. Ely keskus tilasi suunnittelemani ja valmistamani räytäspääskyhotellin puubetonipesineen tarjoamaan räystäspääsky-yhdyskunnalle pesintämahdollisuudet myös vuodelle 2020. Tällä tavalla saadaan sillan pakolliset kesäajan kunnostustyöt tehtyä räystäspääskyjen pesintärauhaa rikkomatta. Räystäspääskyhotelli, jossa on 20 puubetonipesää ja 10 pesäkehikkoa asennettiin paikoilleen 15.4.2020.

 


 

Puubetonipesä:

 

Noin 6 pesää:

2 – 3 litraa sementtiä

5 litraa sahanpurua

2 litraa vettä

80 grammaa = 1 dl kalsiumkloridia (maantiesuola)

Määrät ovat suuntaa antavia. Sementtiä vähentämällä saat puubetonista kuituisempaa ja kevyempää. Kokeilemalla löydät sopivan kosteuden seokseen. Muovattaessa puubetonia taputtamalla muotin päälle seoksen kosteus nousee pintaan ja puubetoni tiivistyy.Sekoita sementti ja sahanpuru kuivana. Sekoita suola veteen ja lisää liuos pikkuhiljaa sekoittaen sahanpuru-sementti seokseen. Ilman suolaa sahanpurun kasvisokeri pidentää ja heikentää puubetonin kuivumista. Sopivan löysä puubetoniseos levitetään 1/4 osaan leikatun stryroxpallon (15-17 cm) päälle (sudi styroxin pintaan ruokaöljyä niin muotti irtoaa helpommin). Pesän lentoaukko kaareva, noin 3cm korkea ja 6cm leveä. Vuorokauden kuivumisen jälkeen voidaan muotti irrottaa varovasti ja puubetonipesän annetaan kuivua noin viikon ajan ennen pesän kokoamista.

Muottipallon (¼ osa) yläosa kaartuu sisäänpäin. Räystäspääskyjen muuraamissa pesissä lentoaukollinen yläosa kaartuu ulospäin. Jos käpytikka ja harakat ovat oppineet ryöväämään tontillasi pääskysten pesiä, niin suosittelen jatkamaan muottia esim. helposti muovailtavalla vaahtomuovilla. Tällä tavalla saat lentoaukosta pidemmän ja pesärosvot eivät enää ylety muniin tai poikasiin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Videot:

 

Kevättä rinnassa, uusi hotelli vastaanottaa kesävieraat, 30.5.2018 Karuna (Sauvo).

 

Räystäspääskyhotelli: Iltalento 9.8.2018 Karuna (Sauvo).

 

Räystäspääskyhotelli: Aamulento 10.8.2018 Karuna (Sauvo)

 


 

Kuvat:

Kaffepaussi

 

 

 

 


 

Linkit:

www.facebook.com/DelichonUrbicum2018/räystäspääskyhotelli

www.yle.fi/uutiset/3-10126428

www.atlas3.lintuatlas.fi/tulokset/laji/r%C3%A4yst%C3%A4sp%C3%A4%C3%A4sky

www.ymparisto.fi/fi-FI/Rauhoitettujen_lintujen_aiheuttamat_haitat__mita_voin_tehda/Paaskyt

www.birdlife.fi